אימון הורים הוא מערכת יחסים בין מתאמן והורים המתמקדת בעשייה של ההורים למען מימוש המטרות, השאיפות והחזון שלהם. מטרתו של אימון הורים הינה העצמת איכות החיים של המשפחה כולה. המאמן עוזר להורים להבהיר מה חשוב להם כהורים עבור משפחתם, וביחד סוללים דרך להגיע למטרות שבנויות על המצע של חזון המשפחה. המאמן מקדם את המודעות של ההורים לערכים, לתחומי חוזק וחולשת התפקוד שלהם, ומקדם את פעולתם בתהליך של גילוי, תמיכה, אתגור ועידוד. ביחד נבנים אסטרטגיות ומבנים ליצירת שינוי התנהגותי ורגשי. המאמן עובד עם ההורים בשיפור התקשורת בינם לבין ילדים, ובינם לבין עצמם.
מטרת אימון הורים: הקניית כלים להורות פרו-אקטיבית. הורות פרו-אקטיבית הינה הורות שפועלת מתוך מנהיגות, ולא מתוך הצורך המיידי לפתור בעייה מיידת במהירות האפשרית. הורים פרו-אקטיביים ברורים לגבי הציפיות שלהם מעצמם ומהילדים. הם קשובים לעצמם ולסביבה ומנהלים את עצמם אופן בוגר.
השלב הראשון באימון אישי הינו הסתכלות ב"אג`נדה הגדולה". המאמן שואל שאלות עוצמה כגון: " מה היעד שלכם כהורים? כיצד הייתם רוצים להנהיג את המשפחה? איך זה ייראה? על מה עליכם לוותר כדי שזה יקרה? המטרה הינה להרחיב את המודעות של ההורה למטרות על, ולנווט אותם למצע שבנויה על ערכים, כגון כבוד הדדי, עצמאיות, יושרה, הרמוניה, ואהבה ללא תנאים.
לאחר ניסוח המטרות, אנו מזהים מחשבות שליליות אוטומטיות, באנגלית, ANTS – Automatic Negative Thoughts, התפיסות והמשפטים השגויים שגורמות לרגשנות ולתגובות לא יעילות ולעיתים הרסניות, כגון: " אם אני לא אעשה את זה – אף אחד אחר במשפחה לא יעשה את זה", "אם אני לא צועק/ת לא יקשיבו", "אני לא אשים גבולות, כי זה יהרוס את הקשר שיש לי עם הילדים."
לאחר בחירת יעדים וזיהוי תפיסות שמפריעות לפרו-אקטיביות, מגדירים את ההתנהגויות הספציפיות שההורים רוצים לשנות. הורים מתבקשים להגדיר מה הם לא רוצים ומה ההתנהגויות החלופיות שהם רוצים לעודד.
לדוגמא, אנו רוצים שהילד יפסיק להסתמך על ההורים להתעוררות והתארגנות עצמאית בבוקר. במקום זה, מנסחים מטרה ספציפית חיובית: אנו רוצים שהילד שלנו יהיה עצמאי ואחראי לכל הרצף של התנהגויות שכלולות בהתארגנות יעילה.
בתהליך אימון הורים, הורים לומדים כיצד להקשיב ואיך לשוחח עם הילד בלי ביקורת, במטרה לשתף אותו בקביעת מטרות. בונים יחד טבלת התנהגות המשמשת כעוגן למתן חיזוקים או סנקציות.
השלב האחרון הינו מעקב יומי, דרך רישום בטבלה, ובדיקת היעילות של התוכנית. בדרך כלל, ההתחלה של התוכנית הינה השלב הקשה ביותר. הילד מתנגד כי הוא עלול לאבד זכויות, ואולי יגביר את הווכחנות. ההורים מצדם, עלולים להיות חסרי סבלנות ולסטות גם הם מההסכם. במסגרת מפגשי האימון מתרגלים כיצד להתעלם ממניפולציות, ולהגיב לילד באופן אסרטיבי וחיובי. ההגעה ליעד הגדול – שיפור באווירה בבית, ובעצמאיות של הילד - תלויה ביכולת של ההורים לא להיות מנוהלים על ידי מחשבות שליליות או התנהגויות מניפולטיביות.
באימון, הורים לומדים איך לוותר על הרגלים שאינם מקדמים לחזון המשפחה. התוצאה הרצויה הינה שיפור ה"אינטליגנציה הרגשית" של המשפחה, היכולת להתאפק ולדחות ספוק מיידי, למען חוויה משפחתית כיפית ומעצימה.
למידע נוסף: הורות משותפת
ליסה גרוסמן, פסיכולוגית חינוכית
CPCC, SCAC (Senior Certified ADD Coach), MCIL